Hoe werkt de tekst editor?

Als je bij een onderdeel op ‘Toevoegen’ of ‘Bewerken’ hebt geklikt, dan kom je terecht in de editor. Met de editor kun je teksten opmaken, links plaatsen en video’s of afbeeldingen uploaden.

De editor ziet er als volgt uit:

 

 

Een aantal belangrijke functies van de editor:
 

1. YouTube-video uploaden. Je kunt heel gemakkelijk een YouTube video in de editor toevoegen door de ingesloten YouTube iframe code te kopiëren. Klik op ‘Broncode’ en je tekstveld verandert in een codescherm. Plak de code op de plek waar je de video wilt hebben en klik daarna op ‘Opslaan’.

Hoe krijg je een iframe code? Ga naar het YouTube filmpje, klik op delen en klik daarna op ‘insluiten’. Een uitgebreide handleiding vind je hier.

 

 

2. Sjabloon toevoegen. Het is mogelijk om met vooraf beschikbaar gestelde sjablonen te werken. Je kunt de standaard teksten en afbeeldingen die hier worden gebruikt vervangen met jouw eigen tekst en logo’s.

3. Plakken vanuit Word. De tekst die je typt in Microsoft Word krijgt automatisch een layout mee, zoals een lettertype of alineafunctie, maar voor je website is een andere layout ingesteld. Met deze functie kun je gemakkelijk tekst uit Word kopiëren en blijft de layout van je website behouden.

4. Stijlelementen toevoegen. Dikgedrukt, schuingedrukt of een ander lettertype: selecteer het stukje tekst dat je wilt bewerken en klik op het stijlelement om deze toe te passen.

5. Het scherm vergroten. Als je lange teksten of grote afbeeldingen plaatst, dan is het handig om je scherm te vergroten zodat je niet blijft scrollen. Klik op het icoon om het tekstvak te vergroten en klik nogmaals om het scherm weer te verkeinen.

6. Link invoegen of wijzigen. Selecteer het woord of woordgroep waar je een link wilt plaatsen en klik op het icoon. Een nieuw venster verschijnt waar je de URL van de link kunt plakken en het doelvenster kunt aanpassen. Wil je verwijzen naar een PDF? Vul dan geen URL link in maar klik op ‘Bladeren op server’ en upload het bestand. Tip: selecteer bij ‘Doelvenster’ dat het PDF bestand in een nieuw venster opent.

7. Afbeelding toevoegen. Met deze knop kun je afbeeldingen uploaden naar de server en plaatsen op je websitepagina. Kopieer en plak nooit direct afbeeldingen in het tekstvak, want dit verandert de opmaak van je pagina.

 

De teksteditor biedt veel functionaliteiten om pagina’s helemaal naar eigen smaak in te delen. Het is dus handig deze functionaliteiten van te voren door te nemen zodat je er optimaal gebruik van kan maken.